Officiële opening stadakker Gouda met Michel Klijmij-van der Laan

Gouds Dagblad

Ze kregen drie jaar pionier tijd van de gemeente Gouda om een stadsakker in Gouda! Dat was de droom. Een plek waar samen met de omwonenden groente en fruit verbouwd kon worden op een duurzame manier. Grip en zicht op ons eten: groenten en fruit direct van de akker dichtbij, zo op je bord. Leren over gezond eten, weten waar het vandaan komt en zien hoe het geproduceerd wordt, hoe het groeit.   

Doordat we teruggrijpen op een oorspronkelijk en gevarieerder landgebruik, herstellen we de bodem en vergroten we de biodiversiteit en weerbaarheid. Ook is het een plek van verbinding en educatie; met en over de natuur, maar ook met elkaar. 

Deze droom is nu werkelijkheid aan het worden: een stuk land, aan de rand van Gouda, in de uiterwaard van de Hollandse IJssel: Goverwellepad, 2807 CB Gouda worden nu gezonde groenten geteeld: zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Er wordt voor de toekomst gestreefd naar biologisch teelt. De grond is van de gemeente Gouda, de stichting Stadsakker heeft een afspraak om de percelen drie jaar te gebruiken. Uiteraard is het de intentie om er een langlopend project van te maken. Tyara, een professionele tuinder met een opleiding in de biologische landbouw Warmonderhof neemt hierbij het voortouw, ondersteund door vrijwilligers.

”De Stadsakker Gouda is een mooi initiatief van onder anderen Gert Olbertijn. Net buiten Goverwelle worden verse groenten verbouwd met hulp van veel vrijwilligers en boerin Tyara. De leden hebben zo betaalbare groente. Een groen en sociaal initiatief dat gemeente Gouda graag mogelijk maakt”, aldus de wethouder Michel Klijmij-van der Laan vandaag (woensdag) bij de officiële opening..