De mogelijkheden

Meedoen

Hoe je deelnemer kunt worden

Meer informatie

ZIN IN VERSE GROENTEN VAN GOUDSE GROND? DOE OOK MEE en WORD OOGSTGENOOT!

Duurzaam voedsel
Stadsakker Gouda verbouwt groenten en fruit op duurzame wijze. Dus onbespoten, zonder kunstmest, in volle grond. 
Het inzaaien, oogsten en andere werkzaamheden gebeurt door vrijwilligers, samen met professionele vakmensen

De oogst – van mei tot eind november – is primair bestemd voor onze ‘oogstgenoten’. 

Oogstgenoot is iedereen die:

  • onze stichting steunt met een eenmalige basisbijdrage á € 50,-  é
  • zich inschrijft voor een wekelijks pakket verse groenten en fruit (al vanaf € 215,-)

     

    Ook jij kunt meedoen! En genieten van gezond voedsel.


Stadsakker pakketten

Wij leveren onze producten in wekelijkse pakketten (naar keuze A, B, C, of D). Pakket is genoeg voor drie á vier maaltijden voor één persoon (ofwel: één mond (*)). Je krijgt dan circa vijf groenten, in een mix van hoofdgroenten en bijgroenten. Pakket D is voldoende voor vier monden.
De wekelijkse samenstelling varieert, afhankelijk van het seizoen. 

Voor dit oogstjaar – 2024 – biedt Stadsakker Gouda deze pakketten:

  • pakket A – één mond: €215,-
  • pakket B – twee monden: €430,-
  • pakket C – drie monden: €645,-
  • pakket D – vier monden: €860,-

(*) één kind telt als een 1/2 mond

Indien deze bedragen een onoverbrugbare hindernis voor u vormen, neem dan contact op met één van de bestuursleden.

Betalen & afhalen
Bij inschrijving kies je welk pakket je wilt afnemen. De betaling zien we graag vóór 1 april tegemoet. Je pakket staat dan elke week klaar bij onze Stadsakker, aan de Goejanverwelledijk (bij Goverwelle). De exacte uitgifte-dagen en tijden stellen we nog nader vast. Je hoort het zo snel mogelijk.

 

Voordelig gezond
We leveren in principe vanaf half mei tot medio november. Je kunt dus uitgaan van ruim 20 pakketten; dat komt neer op € 3,- per gezonde maaltijd. Vers en onbespoten, duurzaam en dicht bij huis. Stadsakker Gouda.


Zie het groeien

Op Stadsakker Gouda zie je vanaf half mei hoe alles groeit, bloeit en wordt geoogst.
We werken met een evenwichtig zaaiplan, zodat we wekelijks kunnen oogsten: vers en divers.
Voor dit seizoen hebben we 1 hectare grond in productie, dat levert genoeg op voor circa 180 monden. (Onder voorbehoud van extreme omstandigheden.)

Meedoen? Vrijwilliger? Oogstgenoot?

Meld je aan!

Meld je aan via dit inschrijfformulier. Makkelijk zat. Je ontvangt dan een bevestiging en je factuur. Welkom bij Stadsakker Gouda.

Onder haar leiding worden de werkzaamheden uitgevoerd. Ze wordt bijgestaan door een groeiend aantal van (nu) 25 vrijwilligers, die al in het jaar van de start, 2023, voor een prachtige oogst hebben gezorgd.

Hoe het nu verder gaat? Als we het enthousiasme zien, de grond voelen, de groenten proeven en de plek ervaren, dan hebben we er alle vertrouwen in dat we verder kunnen groeien. We hopen te laten zien dat het niet alleen een prachtige kans is om gezonde groenten in de directe omgeving van mensen te verbouwen. Maar ook de brug te slaan tussen burgers en boeren. In de transitie van de landbouw zou het prachtig zijn wanneer groenteteelt weer een aanvullend onderdeel zou worden van de boeren in de omgeving van Gouda. De stichting Stadsakker werkt daar graag aan mee en hopelijk jullie ook.

Daarom de oproep om je aan te sluiten bij deze beweging.

We raadplegen op dit moment experts die ons helpen met een inrichtingsplan en een teeltplan met het perspectief van meerjarig gebruik. Ook vragen we nog aanvullend advies over de rechtsvorm die het beste bij ons past.

 

0 +

Aanmeldingen

0

m2

Vrijwilliger? Donateur? Welkom!

Meehelpen

Naast de vaste tuinders werken er wekelijks een aantal vrijwilligers mee. Er is altijd veel te doen omdat we zonder bestrijdingsmiddelen werken. Extra handen zijn altijd welkom. Misschien ben je nog niet heel ervaren. Maar met een beetje hulp van de boerin, kan iedereen meewerken met schoffelen, wieden, planten, oogsten en wat er verder nog te doen is. Wij worden erg gelukkig van het werken in de buitenlucht en het kweken van gezonde groente voor de buurt. Wij hopen dat jullie dit ook komen ervaren.

Heb je niet elke week tijd? Dat geeft niks. We werken met vaste tijden, soms ad hoc afhankelijk van het weer en de groei van de planten. Daarvoor hebben we een app-groep het ‘Stadsakker Groen Team’. Het staat vrij om incidenteel mee te werken op de dagen dat je beschikbaar bent
We kunnen alle hulp goed gebruiken!

Helpende handen
Spitten, compost uitrijden, zaaien, planten, schoffelen, wieden, oogsten en veel meer.… Op Stadsakker Gouda is altijd wat te doen. Ook al omdat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Onze producten kweken we duurzaam, onbespoten. En dat proef je, als je die vers geoogste groenten op je bord hebt.

In de buitenlucht
Veel werk is in professionele handen bij onze vaste tuinders (zoals Tyara). Daarnaast zijn de helpende handen van onze vrijwilligers onmisbaar.
Stadsakker Gouda kan ook jouw hulp goed gebruiken. Of je nu af en toe een uurtje bij kunt springen, of regelmatig een ochtend of middag iets wilt doen: elke bijdrage is welkom. En reken maar dat werken in de buitenlucht goed voor je is. Meer dan je denkt.

Leerzaam plezier
Heb je (geen) groene vingers? Veel of geen ervaring? Dat is niet belangrijk, er zijn genoeg taken die je zo kunt oppakken. Bovendien maken onze vakmensen of andere, ervaren vrijwilligers je wegwijs. Ook dat is Stadsakker Gouda, je steekt er wat van op. En je ontmoet andere mensen.

Donateur? Ook welkom!

Helpende handen op het land zijn onmisbaar voor Stadsakker Gouda. Maar net zo belangrijk is financiële ondersteuning. Dus ook als donateur kun je bijdragen.
We moeten investeren om te kunnen doorgroeien tot een Stadsakker die ook in de toekomst goed is voor mens en natuur. Een Stadsakker die tegelijkertijd kan voldoen aan de groeiende vraag. Want dat is ook wel duidelijk: steeds meer mensen willen gezonde groenten van goede grond, uit eigen regio.
Ook bijdragen als donateur? Dat gaat soepel via onze Crowdfunding actie.