Nieuwsbrief maart 2024

Maart 2024

Een zaal vol belangstellenden voor de uitleg van het bestuur op 15 februari 2024

Enthousiaste seizoensstart

Donderdag 15 februari gaf het bestuur voor een volle zaal uitleg over de plannen voor het eerste hele teeltseizoen van de Stadsakker Gouda. Er is een degelijk financiëel plan gemaakt, er zullen dit eerste jaar flink wat investeringen gedaan moeten worden voor de aankoop van zaai- en plantgoed, materialen en gereedschappen. 

De aanwezigen kregen uitleg over het ‘oogstgenoot’ worden (zie verderop). Daarnaast hoopt het bestuur geld te genereren via sponsors en is er een crowdfundingscampagne gestart.
Onze tuinder Tyara heeft liet zien wat er dit jaar allemaal gezaaid en – als alles meezit  – geoogst kan worden. En dat zag er indrukwekkend uit!
Natuurlijk is er voor dit alles hulp van vrijwilligers nodig. Zo heeft het bestuur een vacature uitgezet voor een terrein- en vrijwilligers-coördinator.

Het bestuur benadrukte dat dit eerste jaar voor iedereen nieuw en spannend is, er moet de komende tijd nog veel uitgezocht en geregeld worden.
Na afloop kon men gratis de nog overgebleven boerenkool en prei meenemen. Wat overbleef ging naar de Voedselbank Gouda.

Het oogstschema dat onze tuinder Tyara samen met een ervaren adviseur heeft gemaakt. 
Let op: dit is een indicatie.

Word Oogstgenoot!


Om straks mee te profiteren van al die heerlijke, vers geoogste groenten word je oogstgenoot! Je betaalt voor een heel seizoen, van tevoren – dat is nodig om te plannen hoeveel er gezaaid moet worden – en je kunt vanaf half mei tot (in ieder geval) half november iedere week een groentepakket komen afhalen bij de Stadsakker. Onze tuinder Tyara zorgt er met twee oogstteams voor dat er een kakelverse oogst klaar staat om opgehaald te worden op dinsdag tussen 19 en 20 uur of vrijdag tussen 16 en 17 uur. Zo zie je gelijk de akker opbloeien tijdens de lente, floreren in de zomer en in winterslaap gaan in het najaar. Omdat we telen in de volle grond, open lucht en veel biodiversiteit faciliteren, is de teelt afhankelijk van weer en andere soorten die een hapje mee-eten. Dit zorgt voor een gezond ecosysteem, gezonde groenten en een prachtig eetbaar landschap.

Eén pakket is goed voor ongeveer 3 of 4 maaltijden voor één persoon en zal zo’n vijf groenten bevatten. Dat kan variëren van +/- 3 hoofdgroenten en +/- 2 bijgroenten. Heb je een groter huishouden dan bestel je voor het aantal te voeden monden.

Zie voor de kosten de pagina ‘Meedoen’ van onze website (scroll omlaag naar Oogstgenoot), je kunt je daar ook gelijk aanmelden.

Crowdfunding gestart


Een grote kop, maar dit verdient wel wat extra aandacht: het bestuur heeft een crowdfundingscampagne gestart met als streefbedrag € 15.000,- .
Dit bedrag is nodig voor de opstartkosten en investeringen van de Stadsakker die nog niet uit de exploitatie gedekt kunnen worden.
Kijk voor meer informatie op de link naar de crowdfundingspagina en: zegt het voort! Misschien willen je buren, familie, collega’s of vrienden ook wel investeren in dit mooie initiatief, dus stuur deze link aan hen door. Op de website is de link te vinden op de welkomstpagina (‘doneren’). Ook met kleine bedragen zijn we heel blij, alle kleine beetjes helpen immers.

Op zaterdag 10 februari is er door heel veel mensen heel veel voorbereidend werk verricht op de Stadsakker: palen geslagen, hekwerk gemaakt, paden gemaakt langs de bedden, veel kruiwagens met houtsnippers op de paden gestort, bessenstruiken geplant, en ga maar door. Het was heerlijk buitenwerk-weer en de sfeer was top!
Inmiddels zijn er op 24 februari ook nog eens 300 meidoornboompjes geplant bij wijze van heg langs het terrein. Deze boompjes hebben we (gratis) ontvangen via het project Natuurinclusieve Samenleving.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je, onderin deze pagina, in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over Stadsakker Gouda.