In gesprek met Fam. Van der Stok

Familie Van der Stok

Schuin tegenover de Stadsakker ligt boerderij Hofstede Kloosterstein. De
boerderij van familie Van der Stok, een echt familiebedrijf. Het bedrijf wordt
nu gerund door de vijfde generatie. Henk, Jari & Minke van der Stok zijn nu
aan zet om dit bedrijf, wat al 125 jaar in de familie is, verder uit te bouwen.

Samen met familie Van der Stok heeft de Stadsakker de mogelijkheid gekregen om de gemeente Gouda te laten zien dat gezamenlijk voedsel verbouwen op gemeentegrond mogelijk is. De grond die we pachten was tot voor kort in gebruik bij de familie van der Stok, we pachten het (om niet) via hen. 

Minke neemt jullie graag mee in het verhaal achter Hofstede Kloosterstein en de Stadsakker.

“De boerderij heeft momenteel 120 melkkoeien en 12 paarden. Verder beschikken we over een aantal camperplaatsen en met ingang van dit jaar kunnen mensen ook blijven overnachten in een tiny house. Met de melkkoeien leveren wij PlanetProof melk aan Friesland Campina. De paarden zijn hier gebracht om van hun pensioen te genieten. Hier kunnen de paarden als ze oud of geblesseerd zijn samen als kudde zoveel mogelijk in de natuur zijn.

De Stadsakker kwam op ons pad doordat zij een geschikte locatie zochten om groente te gaan telen. De gemeente Gouda heeft de initiatiefnemers geadviseerd om ook eens met ons te gaan praten over de grond op de uiterwaarden van de IJssel die wij in beheer hebben. Wij weten hoe fijn het is om buiten in de natuur bezig te zijn en vinden het belangrijk om dit te kunnen delen met anderen. Wij zoeken graag de samenwerking op met andere initiatiefnemers op dit vlak en zodoende zijn wij ook betrokken bij het Weilandklooster en het voedselbos in het Goudse Hout. De Stadsakker sluit daar goed bij aan.

Het gebied waar wij in wonen is erg mooi. De natuur brengt ons zoveel, maar kan alleen maar blijven bestaan als wij er ook in blijven investeren. Om die reden zijn wij momenteel bezig met het realiseren van een nieuw natuurgebied naast het Steinse Groen. Het Steinse Groen is populair bij recreanten, maar daardoor niet in trek voor dieren, bijvoorbeeld de otter, om de doorsteek te maken van de Reeuwijkse plassen naar de Krimpenerwaard. Door een natuurgebied te creëren naast het Steinse Groen, dat niet toegankelijk is voor mensen, hopen we het aantrekkelijk te maken voor de dieren. 

Er komt steeds meer aandacht voor onze leefomgeving en dat is een goede ontwikkeling. Tegelijkertijd brengt het ook veel onzekerheid met zich mee.
Boeren worden geconfronteerd met een toename aan nieuwe wet- en regelgeving die de nodige investeringen vragen. Maar net zoals de gemiddelde consument hebben wij ook te maken met almaar stijgende kosten. Onduidelijkheid over steeds veranderende regels, maar ook of
duurzame investeringen uiteindelijk ook terugverdiend kunnen worden zorgen voor onrust. 

Onze melk draagt een ‘PlanetProof’ keurmerk. Net zoals bij een biologisch keurmerk worden hier strenge eisen aan gesteld op het gebied van duurzaamheid en zorg voor de koeien. Maar als ik rondvraag in mijn omgeving, blijken veel mensen het certificaat niet te kennen. Laat staan dat ze bereid zijn er extra voor te betalen. De Stadsakker kent dezelfde vragen. Op een zo’n natuurlijk mogelijke wijze telen, vraagt nu eenmaal meer tijd en energie dan op basis van massaproductie. Tegelijkertijd levert het een kwalitatief beter product op. Maar daar hangt natuurlijk wel een hogere prijs aan. Alleen als consumenten bewust gaan kopen bij bedrijven die met zorg en aandacht voor de natuur werken kan het systeem veranderen.

Mooi dat de Stadsakker het gesprek met de buurt opzoekt. Als het werk het toelaat probeer ik daarbij aanwezig te zijn. Worstel ook met vraagstukken, waar omwonenden misschien wel een oplossing voor hebben. Sta ook zeker open voor ideeën. Misschien is er behoefte aan bijvoorbeeld een melktap of verse eieren? Hoe gaan mensen om met de factor tijd? Is het wel haalbaar om langs diverse punten te rijden om eten te halen? Leuk om hier met de buurt over te kunnen sparren.”

www.hofstedekloosterstein.nl

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je, onderin deze pagina, in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over Stadsakker Gouda.