Nieuwsbrief mei 2024

Wat gaat het snel!

Wat een dynamiek! Er gebeurt veel op de Stadsakker. Nieuwe struiken, bonenstaken, hekwerk, de komst van vier bijenvolken – inclusief imkers. En hoe snel het gaat: de eerste oogst dient zich aan. Gewassen komen door: sla, bieten, spinazie, tuinbonen, etc.  En ja, ook ‘onkruid’ gedijt. Schoffelen dus! En blijven schoffelen.

Daarnaast slakken vangen! Die trage rakkers hebben het Stadsakker Restaurant ontdekt. En het zijn er veel, ‘dankzij’ het natte voorjaar. Dat heeft ook invloed op het teeltplan. Maar samen met Tyara en vrijwilligers gaan we ervoor om het beste van te maken.

Ook buiten ons ‘vruchtbare lapje grond tussen dijk en water’ laat Stadsakker Gouda zich zien en horen. O.a. tijdens de Duurzaamheidsmarktop 2 juni bij GoudAsfalt. Zelf organiseren wij, met andere partijen, een Voedselwandeling, op 22 juni. Verder plannen we een feestelijke ‘Eersteling’ presentatie, in samenwerking met een van onze wethouders. En op zaterdag 6 juli is er een werklunch voor onze vrijwilligers.
Dat en meer in deze nieuwsbrief.  

Met plezier!

Wat een mooie (lucht)foto’s maakt huisfotograaf Harry! Vanuit vogelperspectief zie je hoe Stadsakker Gouda steeds meer vorm krijgt. Dat strakke patroon van paden en bedden – vrijwilligerswerk! – het opkomend groen, het is prachtig!  

Status Teeltplan

Bericht van Tyara

Bij het maken van ons Teeltplan gingen we ervanuit dat we vanaf half mei de eerste oogst konden aanbieden. Dat wordt wat later, om diverse redenen. Alle oogstgenoten krijgen hierover nog een e-mail.
Door het bijzonder natte voorjaar was de grond moeilijk bewerkbaar. En die nattigheid geeft daarbij uitzonderlijk veel slakken.
Daarnaast hebben duiven een flink deel van het spinaziezaad opgegeten. Dan heb je ook nog regelmatig een haas op bezoek; die heeft het vooral gemunt op koolrabi en andere koolsoorten.
Kortom, een uitdagend voorjaar. Maar we gaan ervoor om ons teeltplan nog steeds zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

 

Van het bestuur

Oogstgenoten ‘uitverkocht’ – belangstelling groeit
Sinds de startavond op 15 februari zijn ruim 100 oogstgenoten geabonneerd. Dat is goed voor 180 monden: dit seizoen zijn we dus ‘uitverkocht’! We zijn er blij mee: dank en hartelijk welkom! De belangstelling is echt groot; er is al een wachtlijst voor komend jaar. Er is goede hoop dat we onze activiteiten al na de zomer kunnen uitbreiden!

Nieuw bestuurslid: Ceriel Lucker
Onlangs trad Ceriel Lucker  toe tot het bestuur van Stadsakker Gouda. Bijzonder welkom! Ceriel heeft ruime kennis en ervaring met fruitkwekerij; ook is hij thuis op het gebied van voedseltransitie. Lees het interview, binnenkort op de website.

Tweede tuinder

We zijn in gesprek met een tweede tuinder. Met haar/zijn komst kunnen we de capaciteit verder uitbreiden en een groter deel van het perceel in gebruik nemen. Uiteraard in samenwerking met Tyara.

 

Financiën – korte en lange termijn

Zonder geld geen Stadsakker. Heel fijn dus, dat we dit oogstseizoen al zijn uitverkocht! Maar: groter groeien kost altijd meer geld. Voor noodzakelijke uitgaven: zoals de aanschaf van netten, palen, doeken, maaiers, leidingen, plantjes, zaden et cetera.

Korte termijn verlanglijstje

Op dit moment is er dringend behoefte aan o.a.:

  • materiaal voor beregening

  • (nog) een maaier (elektrische bosmaaier)

  • omvormers om accu’s te kunnen opladen met zonnestroom


    Dit verlanglijstje vergt een investering van circa € 5.000,-

     

Donatie verzoek
Het zou mooi zijn als ‘iedereen’ een extra bijdrage kan missen, naar draagkracht, uiteraard. Ook kun je familie, vrienden, buren, kennissen wijzen op onze crowdfundingsactie.

Lange termijn perspectief

Echt grote uitgaven kunnen we doen zodra er zicht is op een lange-termijn-contract met de gemeente. Mogelijk al na de zomer! Dan kunnen we ons ook richten op structurele subsidie-regelingen.

Eerst oogst in aantocht

 

Martine Vecht: vrijwilligerscoördinator

Sinds enkele weken coördineert Martine Vegt het vrijwilligerswerk op onze Stadsakker, ter ondersteuning van Tyara bij de uitvoering van het teeltplan.
Het gaat voortvarend. Martine vindt het leuk; het bestuur is er blij mee.  

Coördinatie is steeds belangrijker. Elke vrijwilliger heeft eigen interesses en mogelijkheden, en dat wil je natuurlijk efficiënt inzetten.

Wil jij ook als vrijwilliger iets doen op Stadsakker Gouda? Heb je vragen over het vrijwilligerswerk? Je bent welkom bij Martine.

Nader kennismaken met Martine? Lees het interview op onze website.

 

Oproep: Wie ondersteunt Martine?
Goed nieuws: ons team vrijwilligers groeit gestaag; dat betekent meer werk. Inmiddels kan ook Martine ondersteuning gebruiken. Vandaar deze oproep: heb jij tijd/zin om dit samen met Martine op te pakken? Aarzel niet, en laat het weten via info@stadsakkergouda.nl.

 

Stadsakker vrijwilligers zijn verzekerd
Belangrijk! Als vrijwilliger bij Stadsakker Gouda ben je verzekerd via de gemeente. Wil je daar meer over weten, kijk dan op de website van de gemeente Gouda.

 

Tom van Tintelen – projectcoördinator          

Tamelijk geruisloos landde hij op Stadsakker Gouda als projectcoördinator facilitaire klussen: Tom van Tintelen. Tom ondersteunt ons bij uiteenlopende technische uitdagingen. Zoals de beregeningsinstallatie, uitbreiding opslag- en schuilmogelijkheden, hekwerk/afrastering, et cetera.

Zijn ruime ervaring als projectleider infrastructuur komt uitstekend van pas. Hij vertelt er meer over in een interview, binnenkort op de website.

 

Sociale Tuin

Ongetwijfeld heb je het al gezien: de fraai ontworpen planten’driehoek’. Op de rechterflank van ons terrein, nabij de bijenkast.
Deze plantenhoek is een project van Wilma van Ipenburg en Mascha Bom.
Het doel is het realiseren van tuinen voor mensen die zelf geen mogelijkheden hebben. De planten in ‘onze’ sociale tuin zijn gratis beschikbaar. De voorraad wordt regelmatig aangevuld met wees-en zwerfplanten, planten waar andere mensen geen plaats (meer) voor hebben.
Circulaire duurzaamheid zit ook in dit soort mooie initiatieven.              

De Sociale Tuin voor circulaire duurzaamheid

 

Bijenvolken bevolken Stadsakker Gouda

In een redelijk beschut hoekje, vlakbij de Sociale Tuin, staat een bijenkast. Bewoond door een compleet bijenvolk, en dat is geweldig nieuws. Het bijenvolk is van meerwaarde voor onze Stadsakker: bestuiving, honing, diversiteit en meer.
De zorg voor de bijen is bij imkers Moshe van TilburgCarl Weemhof en Anita Zwart in professionele handen (uiteraard met handschoenen).
De bijen hebben het alvast goed naar hun zin.    

Laatste nieuws: er kan nog meer bij bij!

Terwijl de eerste bijenkast nog staat te aarden, horen we dat er nog drie bijenvolken bijkomen. Het gerucht zoemt rond dat we al deze zomer de eerste potjes Stadsakker Honing kunnen aanbieden.

Tip: Binnenkort op de website: een interview met de imkers (en hun bijenvolken).

Imkers Anita Zwart, Moshe van Tilburg en Carl Weemhof

 

Stadsakker Events

Duurzaamheidsfestival, 2 juni

Stadsakker Gouda doet mee aan ‘Gouda Maakt Toekomst’. Dit inspirerende duurzaamheidsfestival is zondag 2 juni, op GoudAsfalt. Voor meer informatie kijk hier.

Kom ook langs en laat je inspireren. Nog leuker: een uurtje meehelpen bij onze eigen Stadsakker stand. Doen? Aanmelden: info@stadsakkergouda.nl

 

Voedselwandeling 22 juni

Zaterdag 22 juni vindt de eerste Goudse Voedselwandeling plaats. Dit event organiseren wij samen met Veebedrijf Van der Stok (On the way to Planet Proof), Voedselbos Goudse Hout en Het Weilandklooster.
Voedselwandelaars krijgen bij elke locatie informatie over de activiteiten en duurzame ontwikkelingen. De wandeling – circa  4 km – duurt inclusief presentaties circa 2 uur.

Je krijgt nog een Stadsakker Nieuwsflits met het definitieve programma en praktische zaken. Meedoen? Meelopen? Meehelpen? Neem even contact op via info@stadsakkergouda.nl

 

Save The Date !

Werklunch Vrijwilligers – 6 juli !

 

     Slakken, heermoes  & andere uitdagingen

Slakken!    

Stadsakker Gouda als all-you-can-eat restaurant voor slakken!? En duiven? En hazen? Dat is natuurlijk niet wenselijk.
Die slakkenplaag heeft alles te maken met het extreem natte voorjaar. En het gebrek aan natuurlijke vijanden. Zoals egels, en loopeenden; die zijn gek op slakken.

Wij moeten de slakken dus zelf tot de orde roepen. Ofwel: zoeken, verzamelen en verwijderen. Met planken in de bedden lukt dat aardig. Na een nachtje knagen,  kruipen slakken graag onder een plank, om beschut uit te buiken. Dan kun je ze makkelijk vangen.

Heermoes en ander (on)kruid

Anton van der Stok – van veebedrijf Van der Stok – volgt de ontwikkelingen op onze Stadsakker met belangstelling. Het bedrijf heeft dit perceel jarenlang beheerd. Anton heeft ervaring met het onkruid. Tijdens een ontmoeting op de akker, wees hij bijvoorbeeld op Heermoes – ook wel kattenstaart of paardenstaart; het stond op een van de bedden. ‘Dit wil je hier liever niet, hardnekkig spul, kan hard gaan. Wieden is nu echt een uitdaging. Je moet er elke dag bovenop zitten.’
Die uitdaging is aan onze vrijwilligers, en geldt voor alle onkruid.
Kom je ook een uurtje meehelpen!?

Op de voorgrond: heermoes, op de achtergrond: vier bijenvolken

 

Herkansing  pompoenen project

Nieuwe zaden, nieuwe kansen

Helaas pindakaas: ons pompoen-project had een valse start. De combinatie pril zaad en pure compost werkte niet; de zaadjes zijn verrot. Pure compost is namelijk onvoldoende ‘veraard’ om planten te laten kiemen. Onze externe adviseur legt uit hoe het wél kan: binnenkort op de website.
In het kort: laat de zaden thuis ontkiemen in een potje grond uit eigen tuin. Daar mag een beetje compost bij, met mate. We gaan dus voor de herkansing.
Op de Stadsakker kun je nieuwe zaden afhalen. Zodra de plantjes groot genoeg zijn kun je die zelf planten, linksachter op de Stadsakker.
Dat is straks vast een mooi gezicht: een veld vol blozende pompoenen.

 

Meewerken? Graag!

Nu ook in de avonduren! (*)

Er zijn wekelijks 3 opties om mee te werken op onze Stadsakker.

Dinsdagmiddag : 14.00 – 17.00 uur

Woensdagmiddag : 14.00 – 17.00 uur

Vrijdagmiddag : 14.00 – 17.00 uur

Regelmatig zijn ook op zaterdag klussen te doen (van 10.00 – 13.00 uur).
De coördinatie van de vrijwilligers is in goede handen van Martine Vegt.

(*) Het is ‘s avonds langer licht, en ook wat koeler.
Mooie momenten om wat klusjes te doen op de stadsakker.

Dat kan in principe van ma t/m do : 19 – 21 uur. Je bent welkom!

De actuele planning melden we via de WhatsApp groep(en).
Sta je nog niet in een AppGroep? Meld je aan via info@stadsakkergouda.nl

Natuurlijk zijn ook nieuwe belangstellenden welkom op al deze momenten!

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je, onderin deze pagina, in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over Stadsakker Gouda.