Nieuwe Oogst bij Stadsakker Gouda

Nieuwe Oogst bij Stadsakker Gouda

‘Eersteling’ voor Wethouder Michel Klijmij-VanderLaan

Het oogstseizoen is officieel van start voor Stadsakker Gouda. Op vrijdag 24 mei haalden vrijwilligers de eerste groenten van het land. Waaronder de ‘eersteling’: een forse krop knisperend verse sla, door Stadsakker tuinder Tyrara aangeboden aan Wethouder Michel Klijmij – van der Laan. Een mooi moment, waarna de wethouder rondliep over het perceel waar de oogst nu echt op gang komt.

 

Blij en trots!

Wethouder Klijmij-VanderLaan (GroenLinks) is enthousiast. ‘Mooi dat dit initiatief goed uitpakt. Juist in een verstedelijkt gebied als Gouda, met zo weinig agrarische grond. Dat dit dan toch kan, ja, dat maakt me blij en trots!’ Begrijpelijk, want Stadsakker Gouda is mede mogelijk dankzij de gemeente. Gouda is eigenaar van dat vruchtbare perceel in de uiterwaard tussen Hollandsche IJssel en Goverwelle. Een uiterwaard met meerwaarde.

Positieve grondhouding

Niet alleen omdat de grond zo geschikt is voor duurzame groente- en fruitteelt. Maar ook omdat Stadsakker Gouda allerlei mensen samenbrengt. Mensen met serieuze interesse voor gezonde voeding van gezonde grond uit de directe omgeving. Waaronder ook de bijna 80 vrijwilligers, die met plezier wekelijks enkele uren ‘Stadsakkeren’. ‘Zelf met je poten in die vruchtbare klei, dat is ontspannende inspanning, heerlijk!’ Aldus Bart, een van de enthousiaste vrijwilligers.
Wethouder Klijmij – van der Laan noemt het: ‘best bijzonder dat je zoveel mensen enthousiast krijgt.’ Een goed teken voor de toekomst van Stadsakker Gouda. ‘We moeten dat gesprek nog voeren, na de zomer. Maar mijn grondhouding is positief.’

Oogstgenoten Stadsakker Gouda

Het eerste oogstseizoen van Stadsakker loopt tot begin december. Geregistreerde Oogstgenoten kunnen wekelijks op de akker hun groentepakket ophalen. Dit seizoen is met 180 Oogstgenoten al uitverkocht. Stadsakker Gouda wil komend seizoen verder uitbreiden, dan is er ruimte voor nog meer Oogstgenoten. ‘Gezien de belangstelling is het wel raadzaam om tijdig in te schrijven.’ adviseert voorzitter Gert Olbertijn. (Dat kan via de website op de pagina ‘Meedoen’.