In gesprek met Wilma van Ipenburg

In gesprek met Wilma

Als vrouw van Fred (bestuurslid Stadsakker) heb ik de zoektocht naar een geschikt stuk grond voor de Stadsakker van dichtbij meegemaakt. Toen die eindelijk gevonden was heb ik meteen aangegeven dat ik graag een stukje wilde gebruiken voor een bloementuin. Van jongs af aan ben ik al met tuinieren bezig. Tuinieren zit in mijn hart en in mijn vingers. Ook ben ik mede-oprichter van Velt Groene Hart.

Kinderen zijn eigenlijk heel graag buiten

In 2020 ben ik de Barbara(moes)tuin gestart. Dit was een verwaarloosde speeltuin in Gouda. Als ik met mijn kleinkinderen naar een speeltuintje ging merkte ik dat ik deze speeltuin altijd vermeed. Ook andere mensen uit de buurt kwam ik regelmatig tegen in de omliggende speeltuinen. Uit een gesprek met de gemeente bleek dat deze speeltuin nog niet in aanmerking kwam voor renovatie. Toen kwam ik op het idee om hier een (moes)tuin voor kinderen aan te leggen. Met hulp van het initiatief “Groen moet je doen” hebben we een mooie tuin aangelegd met hutten van wilgentakken, een zandbak en een blotevoetenpad. Ook staan er verschillende fruitstruiken en bomen waar de kinderen van kunnen snoepen. Inmiddels is de Barbaratuin uitgegroeid tot een plek waar jong en oud graag komt om te spelen of even een kop koffie buiten te drinken met buurtgenoten.

Kinderen zijn eigenlijk heel graag buiten in het groen, alleen ontbreekt het vaak aan groene plekken.

In een bijeenkomst die ik bijwoonde van de schooltuinalliantie (organisatie die scholen begeleidt in de aanleg naar schooltuinen door o.a. te helpen met kennis en subsidieaanvragen) kwam naar voren dat steeds meer mensen voorstander zijn om ‘groen’ weer onderdeel te maken van ons onderwijs. Zij streven ernaar dat alle scholen in Nederland in 2026 weer een schooltuin hebben. Ik hoop dat de Stadsakker in de toekomst ook scholen kan verwelkomen die hier hun schooltuin hebben.

Bloementuin op de Stadsakker

Naast de teelt van groente zijn we op de Stadsakker ook begonnen met een bloemen en kruidentuin. Alles onbespoten, zodat er geen gif in het ecosysteem komt. We krijgen hiervoor financiële steun van “De Groene Motor”. Door gebruik te maken van inheemse bloemen en kruiden ondersteunen wij naast de weerbaarheid van insecten, ook die van onszelf. De bloemen voorzien de insecten van voedsel in de periode dat zij dat nodig hebben. Kruiden doen dat voor de mensen. Onlangs hebben wij een lezing gehad over het gebruik van kruiden voor onze gezondheid door een natuurgeneeskundige. Tijdens zijn lezing zijn de kruiden geplaatst in de kruidenspiraal, die in de ochtend met vrijwilligers van de stadsakker en Velt Groene Hart is gemaakt.

Dit was een groot succes en we zijn zeker van plan vaker dit soort lezingen te organiseren.

Sociale plantenbank heeft een plek op de Stadsakker

Samen met Mascha Bom ben ik actief in een groep die planten redt (plantenbrigade).

Eind vorig jaar kregen wij veel planten aangeboden. We hebben toen een hoekje op de Stadsakker ter beschikking gekregen en geschikt gemaakt voor de opstelling van planten. Samen met de gemeente, woningbouwverenigingen en Present Gouda bieden we mensen, die geen geld hebben om tuinplanten te kopen, de mogelijkheid om die te selecteren.

Dus als u vaste planten over heeft……