Al 50 jaar woon ik in Gouda, waarvan 35 jaar in de wijk Goverwelle. In mijn dagelijks leven adviseer ik vooral MKB-bedrijven die willen verduurzamen. Maar ik adviseer ook grote projectontwikkelaars die duurzame woonwijken willen maken. De rode draad daarbij is dat je moet samenwerken om succesvol te zijn.
Een aantal jaren geleden raakte ik betrokken bij het Weilandklooster. Bij dat klooster zou ook een voedselbos/moestuin moeten komen. Een grote zoektocht begon naar geschikte locaties.
Die zijn er in Gouda helaas niet veel. Wel waren er mogelijkheden voor de realisatie van losse elementen. Contacten met de gemeente Gouda maakten duidelijk dat de huidige plek, aan de Goejanverwelledijk, een mogelijkheid zou zijn. Voorwaarde was wel samenwerken met de huidige gebruiker, boer Van der Stok. Zoals veel boeren is ook boer Van der Stok zoekende naar mogelijkheden om burgers meer te betrekken bij hun bedrijf. De gesprekken die wij met elkaar voerden waren erg vruchtbaar. Om slagvaardig te werk te kunnen gaan heb ik samen met 4 andere enthousiastelingen Stichting Stadsakker opgericht.

Ik vind het belangrijk dat gezonde groenten van dichtbij voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar komen. Onder leiding van één of twee deskundige boeren, die bekend zijn met groenteteelt en met heel veel vrijwilligers hoop ik dan ook dat we uiteindelijk voor honderden Gouwenaren gezonde groenten kunnen verbouwen.

Wellicht dat het een voorbeeld is voor andere boeren die ook willen omschakelen naar een andere manier van telen en daarbij de samenwerking met de burgers opzoeken. Op die manier komt er meer begrip over en weer. Dat is belangrijk, want we hebben elkaar heel hard nodig.

Ten slotte denk ik dat iedereen die op de stadsakker staat en uitkijkt over de velden met die prachtige en heerlijke groente een beetje verliefd wordt. We blijven altijd dromen, dus mooie aanvullende ideeën zijn altijd welkom. Zoals die drie mannen die een bijenstal willen beginnen. En die dames die een pluktuin erbij willen maken.

Laat het een groene bron zijn waar mensen van allerlei slag samenwerken aan het voedsel van de toekomst.