Toen ik voor mijn opleiding een stageplek zocht en die nergens kon vinden, ben ik uiteindelijk op een boerderij terecht gekomen. Achteraf ben ik daar heel blij mee dat het zo gelopen is. Door mijn stage kwam ik erachter dat ik het werken op een boerderij heerlijk vind. Vroeger was boer een scheldwoord dat stedelingen gebruikten voor leerlingen die niet uit de stad kwamen. In mijn geval uit een dorp nabij Gouda, Waddinxveen.Niet bepaald stimulerend om voor een vak als boer te kiezen. Ik schaamde me er in eerste instantie ook voor om bij een boer te moeten werken.

Inmiddels heb ik mijn opleiding aan de Warmonderhof afgerond en werk ik voor een biologische koeienboer in Woerden met veel plezier. Naast mijn werk daar help ik mijn vriendin Tyara (die aangesteld is als vaste boer voor Stadsakker Gouda) wekelijks met haar werkzaamheden en heb ik mijn eigen oesterzwammenkwekerij die steeds groter wordt. Bij ons thuis is het eten van biologisch eten enorm belangrijk. Nadat een nare ziekte meerdere keren was teruggekomen bij mijn oma besloot mijn opa om zo veel mogelijk biologisch en biologisch-dynamisch te gaan eten en hij begon zijn eigen moestuin. Hij was van mening dat onbespoten groente een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan hun gezondheid. Ze zijn beiden over de 85 geworden. Het lijkt erop dat overstappen op biologisch eten een goede keuze was. Mijn vader en ik kwamen toen opa nog leefde regelmatig bij hem op de moestuin en mijn vader had zelf ook een moestuin.Mijn ouders staan al zo lang ik mij kan herinneren met biologische groente op de markt en zelf eet ik ook uitsluitend biologisch als mogelijk. Gebruik van gif en kunstmest heeft nadelige gevolgen voor de smaak en opname van vitamines in de groente. De dagelijkse twee ons groente die geadviseerd wordt volstaat al lang niet meer als je voor conventionele landbouw kiest naar mijn idee.Van biologische groente heb je dus minder nodig en daarnaast vult het ook veel beter met een lekkerdere en sterkere smaak. Mijn ouders kopen hoofdzakelijk lokaal in. Dat zorgt ervoor dat de groente altijd vers is en door zo min mogelijk tussenschakels levert het ook een eerlijke prijs op voor de boer die daardoor zijn werk kan blijven voortzetten op de natuurlijke manier.

Voor Stadsakker Gouda vind ik het belangrijk om regeneratief te werk te gaan. De bodem is al van mooie kwaliteit. Dat hebben we al gemerkt de afgelopen maanden toen het weer flink wisselvallig was. In natte periodes wordt het water goed opgenomen door de grond en bij droge periodes is de grond in staat om water vast te houden. Door te werken met bodembedekkers en compost kunnen we de bodem gezond houden en zelfs nog beter maken dan die al is en dat komt natuurlijk allemaal terug in de groente.