Via mijn vriend Jetse hoorde ik over Stadsakker Gouda. Er lagen plannen om een groentetuin in de stad te beginnen en de initiatiefnemers waren op zoek naar een tuinder die de groente wilde gaan telen. Er liepen gesprekken met een ervaren tuinder en er was voldoende ruimte om daarnaast nog een tuinder groente te laten telen. Ik had net mijn opleiding aan de Warmonderhof afgerond en ik wilde graag met mijn kennis aan de slag te gaan. Die ervaren tuinder heeft er uiteindelijk vanaf gezien, wat ervoor zorgde dat ik opeens alleen aan de slag mocht gaan om de Goudse groente te telen.

Dat was wel even slikken, maar gelukkig waren er veel mensen die mij meteen steunden en hulp aanboden. Het voelt ook echt als een gezamenlijke uitdaging.

Pas toen ik een relatie met Jetse kreeg ben ik biologisch gaan eten met meer groentes. Iets wat ik van huis uit niet heb meegekregen.
Doordat ik regelmatig bij Jetse thuis was, at ik ook vaak mee. Zijn ouders kookten voornamelijk biologisch. Al snel merkte ik verschil in mijn gezondheid. Ik kreeg meer kleur in mijn gezicht en was minder snel ziek. Daarvoor was ik vaak verkouden terwijl ik toch regelmatig buiten kwam en wel bestand zou moeten zijn tegen weerschommelingen. Tegenwoordig heb ik daar bijna geen last meer van.

Ik ben een groot dierenliefhebber. Om die reden ben ik gestart met een opleiding tot dierenartsassistent en later ook dierenverzorger. Beide opleidingen heb ik niet afgemaakt omdat het toch niet echt bij me paste. Door Jetse werd ik enthousiast over een opleiding bij de Warmonderhof om te studeren voor biodynamische landbouw. Die heb ik dan ook volledig afgerond. Hier bij Stadsakker Gouda valt alles op zijn plek.

Ik hoop dat we hier uiteindelijk volledig biodynamisch aan de slag kunnen gaan. Dat betekent dat alles erop gericht is om samen te werken met de natuur en de kosmos. Bij biodynamisch hoort ook kringlooplandbouw.

Met Stadsakker Gouda hoop ik vooral dat we de verbinding met elkaar weer terugvinden, want die zijn we in de huidige tijd een beetje kwijtgeraakt. Als mens hebben we gezelschap nodig. Ik vind het dan ook erg leuk om mensen tijdens de verkoopmomenten te spreken. Op dit moment is dat nog alleen op de dinsdagmiddag, maar hopelijk kunnen we dat in de toekomst uitbreiden zodat er meer gelegenheid is om verse groente te kopen. Op dat soort momenten krijg je ook terug wat mensen van de groente vinden. Zo kreeg ik te horen dat de andijvie lekker stevig was en niet heel erg slonk in de pan. Ook vonden de mensen de andijvie erg lekker van smaak. Fijn om terug te krijgen dat de zorg en aandacht geproefd wordt.

In de winter zou ik het leuk vinden om dingen te doen zoals gezamelijk insectenhotels bouwen en als dat goed ontvangen wordt volgt er vast meer. Er valt genoeg te leren.