Nieuwsbrief april 2024

April 2024

Nieuwe lente, Nieuwe oogst (bijna)

Het gaat voortvarend op Stadsakker Gouda. Steeds meer vrijwilligers zetten zich in om onze Stadsakker optimaal te prepareren voor het nieuwe seizoen. Het is een mooi gezicht, vanaf de dijk. Het scheppen, kruien en weer lossen van houtnsnippers; en ook paden stampen, en meer. Het oogt als een soepele operatie. Mede dankzij de strak uitgezette lijntjes tussen paden en bedden.

Het was een gezellige drukte op de NL-Doet zaterdag 16 maart. Behalve onze eigen vrijwilligersclub kregen we versterking van bewoners uit de Allendestraat, die aan de andere kant van de Steinsedijk wonen. Er is veel werk verzet die dag!

Oogstfeest?

Onze Stadsakker staat er veelbelovend bij. Nog even, dan zien we de eerste resultaten van Tyara’s teeltplan tegemoet. Dat gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij. Er komt een Oogstfeest om Stadsakkers Eersteling te vieren.

Als het weer meezit al eind april! Zodra de datum definitief is, komt er nader bericht (via de Nieuwsbrief).
Maar voor het zover is, valt er nog veel te doen. Helpende handen zijn welkom. Via onze Whatsappgroep kun je aangeven wanneer je kan/wil komen. Nog niet in deze Appgroep? Meld je dan aan via info@stadsakkergouda.nl.

Begin maart: de tuinbonen gaan de grond in…..wat gaan we als eerste oogsten?

Energiek leerproces: communicatie & PR

Niet alleen op de Stadsakker zelf, ook achter de schermen bruist het. De groeiende belangstelling, nieuwe deelnemers/oogstgenoten en vrijwilligers. Het moet allemaal in goede banen geleid, dat is meteen ook een leerproces.
Dat geldt ook voor onze PR & Communicatiegroep. Die heeft als uitdaging om het verhaal van Stadsakker Gouda zo breed mogelijk te delen met nog meer mensen. Van website tot sociale media, van persbericht tot meedoen aan evenementen, zoals ‘Gouda maakt Toekomst’ (2 juni, op GoudAsfalt). Heb je nog ideeën voor ons? Meld dat via info@stadsakkergouda.nl.

Onze Crowdfunding….zegt het voort!

Ook ‘de financiën’ vergen aandacht. Om te kunnen groeien als Stadsakker Gouda is nu eenmaal geld nodig. Naast de verkoop van Stadsakker groentepakketten, zijn ook donaties belangrijk voor de inkomsten. Er is een werkgroep Fondsenwerving bezig om fondsen/sponsoren te zoeken die nog niet aangeschreven zijn.

Inmiddels is onze crowdfundingscampagne actief. Zie onze website. Delen is fijn: met familie, vrienden, bekenden. Dan deel je meteen ook het verhaal van Stadsakker Gouda. Het verhaal van gezonde groenten, van gezonde grond, dicht bij huis. Het verhaal van samen werken aan iets moois. Zegt het voort!

Historische sporen op de Stadsakker

Elke generatie staat op de schouders van de vorige. Het stukje grond waar wij onze Stadsakker mogen ontwikkelen bestaat al eeuwen. Als je die grond omspit, of freest, komen soms sporen van dat verleden aan de oppervlakte. Op 16 maart waren twee amateur archeologen te gast op Stadsakker om te speuren naar zulke sporen. Of ze iets vonden? Ze mailden ons: “Wij zijn Guido en Marijn en struinen wekelijks akkers in Nederland af op zoek naar historische zaken.” Zij gebruiken onder andere een metaal-detector. “We hebben al van alles gevonden, van Romeinse (soms wel 2000 jaar oud) tot modernere munten.”
Ook Stadsakker Gouda leverde mooie vondsten op. Zoals leeuwencenten (1880) en een dubbeltje van Willem 3 (1878), en naast munten ook een speelgoedvarken, meubelversieringen, een deel van een olielampje en
andere kleine dingen. De vondsten dateren van 19e – 20e eeuw. “Na de zomer komen wij weer langs om te zoeken op de plekken waar we nu niet bij konden.” Aldus Guido en Marijn. Spannend…

Vondsten van de Stadsakker op 16 maart 2024

Steeds meer Oogstgenoten!

Dit jaar beleven we het eerste oogstseizoen van Stadsakker Gouda. Dat wordt smullen van verse gezonde groenten. Er hebben zich al ruim 130 mensen aangemeld als Oogstgenoot. Zodra de oogst op gang komt kunnen zij wekelijks een Stadsakker groentepakket tegemoet zien. (Vanaf half mei tot minimaal half november.)
Die pakketten staan op vaste tijden klaar bij de Stadsakker. (Op dinsdag tussen 19 en 20 uur, of vrijdag tussen 16 en 17 uur.) Tyara zorgt daarvoor, samen met onze oogstteams.
Heb je je nog niet aangemeld? Zolang het maximum van 180 ‘monden’ nog niet bereikt is, kan het nog….maar hoe eerder we dit totaal bereiken, hoe eerder we het volgende stuk grond kunnen gaan bewerken (want we hebben nog niet het volledige stuk in gebruik).

In gesprek met Fam. Van der Stok

Er is een nieuw artikel lezen over de boeren via wie we de grond pachten, de familie van der Stok. Zij zijn bezig hun bedrijf verder uit te bouwen, en op een nog meer milieuvriendelijke manier vorm te geven. Zij zoeken daarbij ook naar manieren om in gesprek te komen met de omgeving, omwonenden en andere belangstellenden.

Jari, Minke en Henk van der Stok, van Hofstede Kloosterstein

 

250 pompoenen op Stadsakker? Dat doen we samen!

Onze Stadsakker heeft ruimte om maar liefst 250 pompoenen te telen. Leuk, zeker omdat iedereen kan meedoen aan dit project! We vrage jullie om de benodigde pompoenpitten bij je thuis te laten ontkiemen. Na een week of vier kunnen de jonge plantjes verder groeien op het achterste deel van de akker.

Doe ook mee! En neem één of meer pompoenpitten in huis. Kweek ze op tot kleine plantjes. Die mag je dan zelf uitzetten op de Stadsakker.
Dit mooie project start komende week. Er zijn 250 pompoenpitten beschikbaar, te verkrijgen op de middagen dat er gewerkt wordt: zie hier onder. De instructie hangt in de blauwe container. Naast pitten, zijn ook potjes en compost aanwezig. Nu nog een beetje liefde, dan oogsten we straks heerlijke pompoenen.
Vragen? Gert Olbertijn weet alles van dit pompoenenproject: als hij niet op een werkmiddag aanwezig is dan kun je hem bereiken via info@stadsakkergouda.nl.

Van het bestuur

Het bestuur heeft recent Martine Vegt bereid gevonden de vrijwilligers inzet te coördineren op de Stadsakker. Martine vormt zo de verbindende schakel tussen Tyara en de vrijwilligers. Er zijn veel taken, en het is belangrijk dat iedereen weet wat er op welk moment gedaan moet worden. Met vragen over vrijwilligerswerk op de akker, dan kun je dus bij Martine terecht. Het bestuur is bijzonder blij dat Martine dit wil doen. En het zou helemaal fijn zijn als ook nog iemand Martine wil ondersteunen, zodat ze dit als duo kunnen doen. Meer informatie volgt.

Voedselwandeling: save the date!

Op zaterdag 22 juni organiseren we een unieke voedselwandeling. Dat doen we in vruchtbare samenwerking met van der Stok en het Voedselbos (Goudse Hout). Het exacte programma wordt nog ingevuld, maar de datum staat vast. Nadere informatie volgt.

De voedselwandeling biedt onder andere een unieke kans om een kijkje te nemen op het veehouderijbedrijf van familie Van der Stok (On the way to Planet proof). De wandeling loopt over hun land en via het Steinse Groen naar het Voedselbos (zie kaartje). Het eindpunt is onze eigen Stadsakker. Daar zorgen wij voor een leuke een leerzame uitleg over alles wat er groeit en bloeit. Hiernaast alvast een impressie van de wandeling.

Meewerken? Graag!

Er zijn wekelijks 3 opties om mee te werken op onze Stadsakker.

Dinsdagmiddag : 14.00 – 17.00 uur

Woensdagmiddag : 14.00 – 17.00 uur

Vrijdagmiddag : 14.00 – 17.00 uur

Regelmatig zijn ook op zaterdag klussen te doen (van 10.00 – 13.00 uur).
De coördinatie van de vrijwilligers is in goede handen van Martine Vegt.

 

De actuele planning melden we via de Whatsapp groep(en).
Sta je nog niet in een AppGroep? Meld je aan via info@stadsakkergouda.nl

Je bent welkom!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je, onderin deze pagina, in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over Stadsakker Gouda.